Det er der vel egentlig ikke så meget nyt i, og alligevel, virker det som om det ikke er helt klart for dele af eksempelvis fødevareerhvervet.
Kunderne har overtaget magten lød det for flere årtier siden og vi er nu ved det punkt hvor forbrugerne simpelthen bestemmer hvad der skal bestå og hvad der skal væk. Derfor er det så oplagt at tænke sin virksomheds og produktudvikling ud fra parolen –
Kunderne bestemmer – Punktum !
Så er det vi kan begynde og tænke traditionel klassisk markedsføring i vores iver efter at forfører vores kunder til at syntes vi og vores produkt er fantastiske, og verden var et dårligere sted uden –
MEN desværre er vi i den situation at forbrugeren i 2015 ikke lader sig snyde af sjove gimmick og iørefaldende slogans –
Hvad pokker skal vi så gøre ? – Ja- Det der er tilbage er at vække en autentisk empati hos forbrugeren ved at fremstå ærlig, faglig kompetent, samt ikke mindst ansvarlig overfor samfundet generelt.
Gennem næsten et årti, har jeg arbejdet med oplevelsesbaseret innovation, der netop tager udgangspunkt i forbrugerens helhedsoplevelse, og udvikler så ud fra dette.
Er det svært og langhåret – Nej på ingen måde.
Løsningen er såmænd ganske enkelt, og egentlig ikke så kompliceret, og langhåret er det slet ikke, nærmere sund logik.
Forklaring følger – Se her !
Konkurrencen er hård på markedet, og tiden er løbet fra traditionel markedsføring.
At levere et produkt af høj kvalitet til en fair pris er i dag ikke en konkurrencefordel, det er nærmere en simpel forudsætning for overhovedet at være på markedet.
Det kan ofte være svært at skille sig ud fra konkurrenterne, men ved at opbygge en unik oplevelsesdimension omkring produkt eller ydelse, kan virksomheden distancere sig fra konkurrenter og maksimere sit salg. Det nytter at appellere til kunden som individ og sætte et emotionelt eller meningsfuldt perspektiv på sit produkt eller ydelse.
Det kan man gøre enkelt og billigt ved hjælp af oplevelsesøkonomiens grundprincipper. Ved at knytte et emotionelt/meningsfuldt bånd til forbrugeren skaber man stærk loyalitet, troværdighed og menneskelig empati, der kan være afgørende i fremtiden.
Oplevelsesøkonomi er en disciplin, som det er vigtigt at virksomheder arbejder strategisk og forretningsorienteret med. Når I, i jeres virksomhed, arbejder med oplevelsesøkonomi, giver det nye muligheder for at tænke nyt og tilføre værdi. Oplevelser har et meget stort potentiale i forhold til innovation af produkter, processer, koncepter og service, i forhold til at udvikle nye forretningsområder og forretningsmodeller og i forhold til at understøtte udviklingen i erhvervslivet. Derfor kan virksomheder med stor fordel opbygge og pleje arbejdet med oplevelsesøkonomi på lige fod med deres øvrige udviklings – og optimeringsstrategier og aktiviteter.
Virksomheder der udnytter og integrerer oplevelser i deres forretning styrker deres image og øger deres evne til at trænge ind på nye markeder. Dermed kan oplevelser være med til at øge profitten og tiltrække nye kunder og medarbejdere.
Gode oplevelser giver generelt mere loyale kunder, der også er villige til at betale for produkter og ydelser.
Som tidligere skrevet, så er denne udvikling og innovations form brugbar i alle slags virksomheder og organisationer – Men generelt tænker jeg at denne metode vil være en kæmpe hjælp for fødevarevirksomheder der på en eller anden måde, er havnet på det sorte bulk marked, og har svært ved at få økonomien til at hænge sammen – På fødevareområdet er man for længst nået til at den gamle industritanke om ” Mere og Billigere” ikke hjælper en disse – snare tvært imod.
Processen med at integrerer forbrugeroplevelser der begejstre og vækker empati, kræver at man tager Oplevelsesbaseret Innovation lige så seriøst som man ville gøre i alle mulige andre situationer, hvor man arbejder med forretningsudvikling og innovation.
Prøv og se dit produkt med denne her tilgang, og måske kan du så ret hurtigt se, at der ligger en mindre formue i immateriel værdi og flyder på gulvet – Saml det op, så det kan komme med i regnskabet
Hvis du har mod på at gå dybere til værks med Oplevelsesbaseret innovation, så skrev mine kollegaer på Roskilde Universitet og jeg en lille håndbog der giver både overblik og inspiration til hvordan du helt praktisk gør –
Se håndbogen HER
Som tidligere skrevet, så er det en metode, der virker for alle slags virksomheder – En skobutik, En Advokatvirksomhed, En Fødevareproducent, Et Hotel og så videre – Selv et kommunekontor kunne have gavn af denne udviklingsmetode – God fornøjelse