Gennem den seneste måned har der fløjet så mange Fakta & “Fupta”   rundt på alle mediers sider omkring den primærproducerende fødevareindustri – At begrebet fakta gik hen og blev lidt tyndt – Ja nærmest vandet –

Der er en væsentlig vinkel, der ikke har været synlig, og det er hvordan forbrugerne ser denne sag – Det er tydeligt, at der er store uenigheder om hvordan den ged skal barberes – Enhver kan se, at der er meget store befolkningsgrupper, der i den grad er grundlæggende uenig om hvilke slags fødevarer ,man foretrækker i fremtiden – Samtidig er der et helt erhverv der insisterer på at producerer mere af det de gør, for ellers kan det ikke hænge sammen økonomisk ? – Så grundlæggende er det jo et spørgsmål og man kan lide den ene eller anden løsning – Og man så gør som junior på 4 år foran BR – Skriger og hyler til han får sin vilje – Det ved enhver, at en løsning kan være meget langt væk – Om ikke eksisterende overhovedet

– Men alle sager har to sider – Det har denne her selvfølgelig også! !

FAKTA er at det som bliver produceret skal handles, og i Danmark er man i den situation, at det ud over handles, også skal tilføres merværdi i en eller anden form –

ellers er der ikke økonomi i produktionen overhovedet – Og så er min påstand, at de småjusteringer man kan gøre i forhold til rammevilkår forslår som skrædder i helvede – Lige om lidt bliver det koldt i bukserne igen – Og hvad så ? Skal vi dreje mere på knappen og gøre kunderne endnu mere tossede – Nej det skal vi nok ikke.

FAKTA er at hele debatten og diskussionen om fødevare og dermed landbruget, er gået hen og blevet en polariseret ikke konstruktiv skyttegravskrig, hvor det handler om, at få det største stykke kage – Begge poler er lige gode om, det og jeg vil derfor ikke tage parti for nogle generelt – Men hver pol har nogle pointer der i den grad er afgørende for hvordan man kommer videre – Altså diplomati på højeste klinge ! – Altså er der selvfølgelig ingen af parterne der får hele retten –

FAKTA er at landbruget generelt siger at de der “Caffe Latte Tosser” fra byen ikke fatter en skid, og Den fra Byen råber miljøsvin efter landbruget. Altså en stærkt polariserede ” Debat”, uden håb.

FAKTA er at hvis byen ikke har landbruget, så dør vi af sult & Hvis Landbruget ikke havde byen så går de fallit.

FAKTA er at det er tydeligt, at der er to overordnede poler i den her sag – 1. der er 100% fortaler for en større produktion, og en fortsættelse af den slags fødevarer vi har nu. Og så er der 2. hvor man har 100% fokus på miljø og grønne frøer. Det siger sig selv, at med sådan en debat vil man aldrig komme frem til en konkret operativ løsning – Og det er der ingen der har glæde af overhovedet.

FAKTA er at en stærkt stigende del af befolkningen bruger flere penge på fødevarer end tidligere – altså kan man så konkluderer at der er ved at ske en ændring – Så behøver man ikke at have gået på førende universiteter for at regne ud, at behovet for kvalitetsfødevarer vil blive styrket. Og det er det landbruget skal efterkomme.

FAKTA er at der skal ske en radikal ændring i at tænke landbrugs og fødevarer udvikling. Det er en bunden opgave at skabe mere værdi ud af alle slags primær produkter – Det kan gøres på mange måder.

FAKTA er at der nu er en meget lille forståelse af landbruget generelt – Og det i sig selv er hul i hovedet – Hvis man ser bort fra alle de enorm mange påstande om landbrugets rolle som økonomisk vækstparameter i samfundet, som i øvrigt er så politisk manipuleret – Den absolutte største rolle landbruget har i vores samfund, er at producerer fødevarer til befolkningen, og sørge for vi alle går mætte i seng er, som det har været i flere hundrede år stadigvæk en pointe – Jeg er helt klar over at der er sket en ufattelig uhensigtsmæssig udvikling i at forbruger fødevarer til mindste pris, og hvorfra det kommer er total lige gyldigt. Derudover kan man også meget hurtigt konkluderer, at det er relativt dårlig forretningsmind, at lægge sig ud med en så stor befolkningsgruppe, som landbruget går lige nu – I stedet for de er ” De Andre, der ikke forstår” – Så syntes jeg måske nok landbrugets revisor ville blive gladere for at man så dem som potentielle kunder og aftagere . Og igen den der undskyldning, med at ” Man ” ikke vil betale for kvalitetsfødevarer – Det passer ikke mere – Der har aldrig på noget tidspunkt været større muligheder for landbruget, for at komme tættere på forbrugerne end nu – Og hvis den misser, så er det endnu et søm i ligkisten til fødevareerhvervet – Jeg er helt med på, at det er store ændringer, der også koster penge – Men i stedet for krigen, så kunne en forretningsorienteret dialog med forbrugerne måske gøre os klogere på en brugbar løsning.

FAKTA er – Der skal foregå et ekstremt dygtigt stykke diplomatisk arbejde, hvor begge poler går efter en løsning, der kan fungerer i hverdagen – Og ikke bare en der kan fungerer i politiske programmer og dramatiske føljetoner i medierne.

FAKTA er, at der findes rigtig mange særdeles dygtige fødevareproducenter, der for længst har indledt dialog med forbrugerne, og den seneste tid udmeldinger fra Landbruget, er fra dem, der endnu ikke har forbrugerne tæt på – Altså er det langt fra hele landbruget, der har de holdninger, som man har fået præsenteret den seneste tid. Derfor kan det måske være en god idé at landbrugets andre holdninger bliver fremført i lige så stor stil som dem vi har hørt indtil nu

FAKTA SUMMA FINALE- Landbruget og fødevareindustrien skal se nye veje og være forberedt på en ny epoke, hvor man er tættere på forbrugerne &Forbrugerne skal til lommerne – Dansk Landbrug kommer ingen steder, hvis det kun er en lille minoritet fra byen der vil købe bæredygtige fødevarer.